Uw specialist in implantologie, orthodontie, Cerec-kronen en bleken in Eindhoven

Contact

Implantologie

Als er tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kunt u deze laten vervangen door een implantaat: een kunstwortel die in uw kaak wordt geplaatst. Op het implantaat wordt een kroon, brug of prothese (het ‘klikgebit') gemaakt. Bij De Kliniek voor Mondzorg wordt dit gedaan door tandarts Weijland. Sinds 1989 werkt hij al samen met tandarts/implantoloog Hendriks. Vanuit Eindhoven en Maastricht hebben zij een nauw samenwerkingsverband met kaakchirurgen, mondhygiënisten en tandtechniekers die ieder jarenlange ervaring hebben in hun vakgebied. Gecompliceerde behandelingen worden in teamverband besproken en behandeld door deze twee ervaren implantologen. Beide implantologen staan al vele jaren goed bekend bij zorgverzekeraars en als een van de eersten waren zij erkende implantologen bij het NVOI (Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie).

Patiëntenverhalen

De Kliniek voor Mondzorg heeft al veel patiënten geholpen met implantaten. Benieuwd hoe andere mensen de behandeling en het dragen van implantaten ervaren?

Hoe implantaten uw leven kunnen veranderen

Orthodontie

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met het verbeteren van de stand van tanden, kiezen en de kaken. Een mooi, recht en gezond gebit is een zeer waardevol bezit! Het is fraai om te zien, goed voor het zelfvertrouwen, stabieler en makkelijker schoon te houden.

Een beugelbehandeling, ookwel orthodontische behandeling genoemd, wordt in onze praktijk door tandarts Preus-Mlodecka uitgevoerd


Stappen beugelbehandeling

Omdat elke mond uniek is, wordt voor elke patiënt individueel een behandelplan geschreven en een geindividualiseerde beugel ontworpen.


Een beugelbehandeling bestaat uit de volgende stappen:

 • kennismakingsbezoek (er wordt bekeken of een behandeling mogelijk is);
 • onderzoek (mondonderzoek, röntgenfoto's, afdrukken voor gebitsmodellen en dia's);
 • bespreking van het individuele behandelplan (na analyse van de onderzoeksgegevens en bedenken van het behandelplan);
 • plaatsen van de beugel (met uitleg en instructie);
 • controle-afspraken (elke 4 tot 8 weken).

Kosten

De kosten die je maakt voor een beugelbehandeling zijn afhankelijk van het soort afwijking in de mond.

Orthodontie zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten.

Soorten beugels

Er zijn veel afwijkingen die reden geven voor een behandeling. Iedere afwijking vraagt om een andere benadering en dus een specifieke beugel.


1. Vaste beugel, 'slotjes of 'plaatjes beugel
2. Activator of blokbeugel
3. Trainer
4. Headgear of buitenboordbeurgel

 • Orthodontie
 • Orthodontie
 • Orthodontie
 • Orthodontie

Tandvervanging met een Cerec-kroon

Heeft u een groot gat in uw kies of moet een tand helemaal vervangen worden? Dan biedt een Cerec-kroon of brug de juiste oplossing. Sinds 2006 wordt in De Kliniek voor Mondzorg in Eindhoven gewerkt met het Cerec-systeem. Hiermee maken onze tandartsen zélf kronen en kleine bruggen, zonder hiervoor een tandtechnisch laboratorium in te schakelen. Binnen een dag een nieuwe kroon? Cerec maakt het mogelijk.

De voordelen van het Cerec-systeem
Het Cerec-systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D-software en een computergestuurd slijpapparaat. Tandartsen hoeven de vervaardiging van kronen en bruggen dus niet meer uit te besteden. Cerec heeft nog meer voordelen:

 • Tandafdruk maken is overbodig.
 • Geen noodkroon nodig.
 • Vervaardiging gebeurt in een dag.
 • Het is ook geschikt voor grote vullingen.
 • Hoogwaardig materiaal geeft een mooi resultaat.

In 5 fasen een nieuwe tand of kies

Met het Cerec-systeem maakt de tandarts binnen een dag, in vijf fasen, een compleet nieuwe tand of kies:

Fase 1: Uw tand of kies wordt geslepen. Als het om een ontbrekende tand of kies gaat, worden de tanden of kiezen aan weerszijden geslepen.

Fase 2: De tandarts maakt een scan van de plek in de mond waar de kroon geplaatst wordt.

Fase 3: Op de computer verschijnt een 3D-beeld van uw mond. De tandarts gaat met deze informatie aan de slag om een mooie, passende kroon te maken.

Fase 4: De vorm van de tand of kies is bepaald en wordt doorgezonden naar de slijpmachine. De tandarts plaatst een blokje van de juiste tandkleur in het apparaat en de machine begint te slijpen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Fase 5: De kroon wordt in uw mond geplaatst en vastgezet.

Bleken

Ook bij De Kliniek voor Mondzorg kunt u uw tanden laten bleken. Dit doen we niet zomaar en ook nooit zonder dat er eerst een controle is gedaan door de tandarts.
Het kan namelijk zijn dat u gaatjes heeft of oude vullingen die niet goed meer aansluiten. Indien daar de bleekgel in komt, dan is dat pijnlijk voor u en niet goed voor de conditie van uw tand of kies. Vandaar dat eerst uw gebit gecontroleerd dient te worden.
Indien uw gebit in de juiste conditie blijkt, dan nemen we afdrukken en laten we bleeklepels maken. Dit zijn een soort schildjes die u mee naar huis neemt. U bleekt namelijk thuis zelf door een bleekgel die u van ons krijgt in het schildje aan te brengen en deze een paar dagen een paar uur te dragen. Vaak doen cliënten dit 's avonds of 's nachts. U heeft zo zelf in de hand hoe wit u uw tanden wilt hebben.
Na een week of twee tot drie doen we nog een korte controle om te kijken hoe het resultaat is.
Zie de foto links voor een mogelijk resultaat. Deze cliënt houdt de kleur die we van tevoren hebben gemeten naast haar tanden die nu gebleekt zijn.