Als er tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kunt u deze laten vervangen door een implantaat: een kunstwortel die in uw kaak wordt geplaatst. Op het implantaat wordt een kroon, brug of prothese (het ‘klikgebit') gemaakt. Bij de Kliniek voor Mondzorg wordt dit gedaan door tandarts Mlodecki.
Er wordt altijd veel aandacht besteed aan het geven van uitleg en het bespreken van de behandelalternatieven. Het is voor ons van groot belang dat je weet waar je aan toe bent als je een implantaat laat plaatsen.
Tandarts Mlodecki is NVOI erkende implantoloog - het is een register die implantologen met de meeste ervaring verzameld.
Onze visie
De Kliniek voor Mondzorg streeft bij iedere implantologiebehandeling naar het realiseren van een optimale kauwfunctie, waarbij rekening wordt gehouden met comfort en esthetiek voor de patiënt, zodat u een tevreden gevoel heeft over het implantaat.
Werkwijze
Onze strategie is eenvoudig. Tijdens het kennismakingsconsult wordt bepaald of toepassing van implantaten voor u geschikt is. Voordat implantaten kunnen worden aangebracht, vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Wij bekijken of de algemene gezondheid goed is en bepalen de conditie van het kaakbot en het tandvlees. Vervolgens bepalen wij of een implantaat tot de mogelijkheden behoort, welk implantaat geschikt is en hoeveel implantaten er nodig zijn.
Alle gegevens worden vastgelegd in een behandelplan. Het plan geeft precies aan wie wat doet en wanneer bepaalde behandelingen moeten plaats vinden. De uitvoering van het plan gebeurt in principe in onze kliniek. Wanneer we ondersteuning nodig hebben van andere specialisten, regelen wij dat voor u. Wij zijn uw aanspreekpunt. Wij zorgen ervoor dat alle risico's ingeschat zijn en dat door tussentijdse evaluaties de kwaliteit en esthetiek van uw gebit gewaarborgd blijven.
Kortom: De Kliniek voor Mondzorg Implantologie is uw persoonlijk begeleider vanaf de kennismaking tot aan het eindresultaat
Waarom een implantaat?
Als tanden of kiezen verloren zijn gegaan, kan het wenselijk zijn deze te vervangen. Dit wordt vaak gedaan door middel van een brug, een frameprothese, een plaatje of een kunstgebit. Implantaten bieden vaak een beter alternatief. Op het implantaat wordt een kroon, brug of prothese (het ‘klikgebit') gemaakt.
Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Het grote voordeel hiervan is dat door het plaatsen van de kunstwortel uw lichaam 'denkt' dat het bot waar de kunstwortel in zit nog een functie heeft. Hierdoor gaat het bot niet slinken en krijgt u geen 'ingevallen' mond. Zo blijft uw gezicht er hetzelfde uitzien, ook als u al een aantal jaar een prothese/kunstgebit draagt. Het verschil met een echte wortel is dat het implantaat direct aan het bot groeit. De echte wortel doet dit niet; die is omgeven door vezels. In de praktijk blijkt dit geen problemen op te leveren.
Het implantaat is dus gemaakt van een materiaal dat vastgroeit aan uw kaakbot. Hierdoor zit de 'kunsttand' goed vast en kunt u er alles mee doen wat u met uw echte tanden ook kunt. Door een implantaat in de kaak te plaatsen als daar geen tanden meer zitten, voorkomt u het slinken van het bot.
De voordelen van implantaten
Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met het verbeteren van de stand van tanden, kiezen en de kaken. Een mooi, recht en gezond gebit is een zeer waardevol bezit! Het is fraai om te zien, goed voor het zelfvertrouwen, stabieler en makkelijker schoon te houden.
Een beugelbehandeling, ookwel orthodontische behandeling genoemd, wordt in onze praktijk door tandarts Preus-Mlodecka uitgevoerd.
Stappen beugelbehandeling
Omdat elke mond uniek is, wordt voor elke patiënt individueel een behandelplan geschreven en een geindividualiseerde beugel ontworpen.
Een beugelbehandeling bestaat uit de volgende stappen:
Kosten
De kosten die je maakt voor een beugelbehandeling zijn afhankelijk van het soort afwijking in de mond.
Orthodontie zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten.
Soorten beugels
Er zijn veel afwijkingen die reden geven voor een behandeling. Iedere afwijking vraagt om een andere benadering en dus een specifieke beugel.
1. Vaste beugel, 'slotjes of 'plaatjes beugel
2. Activator of blokbeugel
3. Trainer
4. Headgear of buitenboordbeurgel
Heeft u een groot gat in uw kies of moet een tand helemaal vervangen worden? Dan biedt een Cerec-kroon of brug de juiste oplossing. Sinds 2006 wordt in De Kliniek voor Mondzorg in Eindhoven gewerkt met het Cerec-systeem. Hiermee maken onze tandartsen zélf kronen en kleine bruggen, zonder hiervoor een tandtechnisch laboratorium in te schakelen. Binnen een dag een nieuwe kroon? Cerec maakt het mogelijk.
De voordelen van het Cerec-systeem
Het Cerec-systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D-software en een computergestuurd slijpapparaat. Tandartsen hoeven de vervaardiging van kronen en bruggen dus niet meer uit te besteden. Cerec heeft nog meer voordelen:
In 5 fasen een nieuwe tand of kies
Met het Cerec-systeem maakt de tandarts binnen een dag, in vijf fasen, een compleet nieuwe tand of kies:
Fase 1: Uw tand of kies wordt geslepen. Als het om een ontbrekende tand of kies gaat, worden de tanden of kiezen aan weerszijden geslepen.
Fase 2: De tandarts maakt een scan van de plek in de mond waar de kroon geplaatst wordt.
Fase 3: Op de computer verschijnt een 3D-beeld van uw mond. De tandarts gaat met deze informatie aan de slag om een mooie, passende kroon te maken.
Fase 4: De vorm van de tand of kies is bepaald en wordt doorgezonden naar de slijpmachine. De tandarts plaatst een blokje van de juiste tandkleur in het apparaat en de machine begint te slijpen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Fase 5: De kroon wordt in uw mond geplaatst en vastgezet.
MRA (slaapapneu)
Een apneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden. Bij een klein deel van de slapende mensen is de keelholte zo nauw dat het zachte gehemelte en de huig en keelwand af en toe helemaal tegen elkaar aan gezogen worden, waardoor een totale afsluiting van de luchtweg ontstaat. Er is dan sprake van een ademstilstand die wel dertig seconden of langer kan duren, waarna snurkend de ademhaling weer op gang komt.
Meer informatie over slaapapneu en tandheelkundige slaapgeneeskunde:Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde
Nederlandse Vereniging Slaap en Apneu