Naast het plaatsen van implantaten is het maken van een goed passende en mooie gebitsprothese net zo belangrijk. Ook op dit gebied heeft De Kliniek voor Mondzorg gespecialiseerde tandartsen: Krzysztof Mlodecki, Mirjam Neuteboom, Henny van de Loo . In samenwerking met het tandtechnisch laboratorium wordt in een aantal fasen een goed passende prothese voor u vervaardigd.
In 6 stappen een passende gebitsprothese
Om een goede en mooie prothese te laten maken bent u zes tot zeven keer te gast in onze tandartspraktijk in Eindhoven. Bij elke afspraak, die gemiddeld per keer twintig minuten duurt, wordt de prothese weer een stukje verder gemaakt. Het vervaardigen van een gebitsprothese gebeurt in zes fasen:
Heeft u gevoelig tandvlees of overgevoelige tanden bij koud en warm drinken? Een bezoek aan de mondhygiënist geneest en voorkomt tandvleesontstekingen en andere mondproblemen. Onze mondhygiëniste Marissa Roxs behandelt en begeleidt u bij het krijgen en behouden van een goede mondhygiëne: de basis van een gezonde mond en een mooi gebit.
Waarom gaat u naar de mondhygiëniste?
Omdat tandvleesontstekingen meestal geen pijn doen, wordt het vaak te laat herkend en behandeld. Als door de ontsteking ook het kaakbot aangetast wordt en verloren gaat (parodontitis), kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Tandvleesontsteking vormt net zo'n grote bedreiging voor uw gebit als tandbederf (gaatjes).
Rondom de tanden en kiezen bevindt zich het parodontium. Dit bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Samen vormen deze het steunweefsel van het gebit. De ruimte tussen de wortel van de tand en het tandvlees hoort niet dieper dan 3 mm te zijn. In de mond bevinden zich bacteriën die zich in deze ruimte kunnen ophopen en zogenaamde 'pockets' kunnen veroorzaken.
Pockets zijn ruimtes dieper dan 3 mm die dieper worden naarmate de ontsteking zich verder ontwikkelt, met als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan doordat het steunweefsel door de bacteriën van binnenuit afgebroken wordt. Dit is een sluipend proces en geeft vaak geen klachten. Meer informatie over mondhygiëne en hoe u tandvleesproblemen kunt voorkomen?
Wanneer gaat u naar de mondhygiëniste?
Aanvullende informatie over gingivitis en parodontitis
Het begin van de tandvleesontsteking heet gingivitis. De bacteriën die in de tandplak langs de rand van het tandvlees zitten, veroorzaken een ontsteking in het tandvlees. Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, zal dit kunnen overgaan in de tweede fase van tandvleesontsteking, parodontitis. Niet alleen het tandvlees, maar ook de vezels en het kaakbot raken ontstoken. Het kaakbot gaat verloren en pockets worden dieper. De bacteriën en de ontsteking krijgen meer ruimte om zich uit te breiden. De tandplak in de verdiepte pockets (in het geval van parodontitis) is onbereikbaar voor de tandenborstel, tandenstokers of ragers. Daardoor breidt de ontsteking zich steeds verder uit. Behandeling van parodontitis kan verdere aantasting van het parodontium stoppen. De schade die reeds is ontstaan kan NIET meer worden hersteld.
Beide ontstekingen komen veel bij volwassenen voor, maar bij kinderen kan het ook voorkomen. Vaak wordt dit niet opgemerkt, doordat het niet altijd klachten geeft. De tandvleesontsteking wordt echter eenvoudig opgespoord doordat de tandarts periodiek een controle doet. Hij of zij meet uw tandvlees met een DPSI-score.
Ook bij De Kliniek voor Mondzorg kunt u uw tanden laten bleken. Dit doen we niet zomaar en ook nooit zonder dat er eerst een controle is gedaan door de tandarts.
Het kan namelijk zijn dat u gaatjes heeft of oude vullingen die niet goed meer aansluiten. Indien daar de bleekgel in komt, dan is dat pijnlijk voor u en niet goed voor de conditie van uw tand of kies. Vandaar dat eerst uw gebit gecontroleerd dient te worden.
Indien uw gebit in de juiste conditie blijkt, dan nemen we afdrukken en laten we bleeklepels maken. Dit zijn een soort schildjes die u mee naar huis neemt. U bleekt namelijk thuis zelf door een bleekgel die u van ons krijgt in het schildje aan te brengen en deze een paar dagen een paar uur te dragen. Vaak doen cliënten dit 's avonds of 's nachts. U heeft zo zelf in de hand hoe wit u uw tanden wilt hebben.
Na een week of twee tot drie doen we nog een korte controle om te kijken hoe het resultaat is.
Zie de foto links voor een mogelijk resultaat. Deze cliënt houdt de kleur die we van tevoren hebben gemeten naast haar tanden die nu gebleekt zijn.